суботу, 19 березня 2016 р.

Використання методів активного навчання для активізації пізнавальної діяльності учнів

Проблема над якою я працюю - «Активізація пізнавальної діяльності учнів на уроках біології» .
        
         Свою проблему реалізовую використовуючи методи активного навчання:

Метод доступності матеріалу — полягає в опо­рі на ті знання, які вже має учень, а це, у свою чергу, допомагає кращому розумінню та осмис­ленню отриманої інформації та міцнішому її запам'ятовуванню. Реалазація цього методу досягається додержанням правил послідовності:
         від простого до складного
         від відомого до невідомого.

Міні - проекти —  він орієнтований  на самостійну діяльність учнів – індивідуальну, парну, групову, яку учні виконують протягом певного відрізка часу. Наприклад, можна учням запропонувати міні-проекти
у 8 класі:
         «Тварини-будівельники»
         «Тварини-рекордсмени»
         «Птахи чи комахи друзі чи вороги»
         «Живі фільтри»
у 9 класі:
         «Біоритми-внутрішній годинник людини»
         «Біологія у професіях»
         «Біологія у житті кожного»
у 10 класі:
         «Ферменти-еліксири життя»
         «Функції білків в організмі»
в 11 класі:
         «Майстри маскування»

Метод лаконічності — ґрунтується на тому, що дитина  здатна запам'ятати:
10 % того, що прочитала;
20 % того, що почула;
ЗО % того, що сказала;
80% того, що зробила;
90% того, що пояснила іншим.

Метод створення проблемних ситуацій — пошук шляхів їх розв'язання дає змогу проявитися творчості, новизні та оригінальності. Ретельно продумана система запитань дозволяє направити мислення учнів у потрібне русло і активізувати їх активність. При цьому можна використовувати цитати, фрагменти відеофільмів, малюнки, таблиці… .
        
         Наприклад, при  вивченні теми «Харчування і травлення» учням пропонується дати відповідь на такі запитання:
-         Чи правильне твердження, що хліб, сир, ковбаса, цукор є штучною їжею?
-         Який зв’язок між буряком і тістечком?
-         Як пояснити вислів «Гріє не кожух, а їжа»
-         Чому не можна довго жувати гумку?
-         Чому тонкий кишечник називають «майстром» на всі руки?
-         Чому печінку вважають найбільшим фільтром і навіть «фабрикою  життя» ?
-         Дванадцятипала кишка за формою нагадує підкову. Чому на ваш погляд вона має таку форму і яке «щастя» приносить організму?
        
         При вивчені теми «Ендокринна регуляція функцій організму» учням пропонується пояснити такі вислови і дати відповідь на запитання.
         Вислови :
         «Наші невиплакані сльози змушують «плакати» наше тіло».
         «Журба здоровя відбирає, до гробу попихає».
          «Стрес є результатом, але причина його-негативне мислення, що        починається з однієї негативної думки».
          Запитання :
-         Чому хворим на цукровий діабет інсулін вводять у кров, а не дають із їжею?
-         Яка роль наднирникових залоз в адаптації до стресових ситуацій?
-         Чому ендемічний зоб отримав таку назву?
-         Чому у похмурі осінні дні у людей частішають депресивні стани?
-         Чому стреси є повільними вбивцями серця?
-         Чи правильне твердження, що сіль затримує воду в організмі?

Метод міні-дискусії, де вчитель може виступати в ролі арбітра, спрямувавши розв'язання про­блеми в необхідне русло. Так, в 11 класі, під час вивчення основних напрямків сучасної біотехнології, пропонується дискусія «Трансгенні продукти: за чи проти». У 9 класі дискусії на теми «Біль корисний чи шкідливий», «Цукор-це джерело енергії, чи «солодка» отрута», «Чи можна вважати грип «королем» епідемії».

        
Метод навчальної гри — викликає підвищений інтерес до сучасних проблем біології, виховує вміння висловлювати та відстоювати свою думку, навчає культури дискусії та вміння знаходити компромісні рішення. Ігрові вправи:
         «Відгадай за описом»
         «Чи вірите ви… »
         «Творча лабораторія»
         «Шифрувальник» або «Опиши зображене»
         «Компетентність»
         «Ти мені-я тобі»
         «Логічний ланцюжок» та інші.

Метод структурності — допомагає побудувати матеріал у логічній послідовності, що краще запам'ятовується, довше зберігається в пам'яті та швидше відтворюється за потреби. З цією метою учням пропонуються вико-нати такі завдання:
-         перетворити текст підручника у таблицю або план;
-    перетворити малюнки, схеми у словесні відповіді;
-    перетворити текст підручника у німий малюнок.

Метод підсиленої лекції — викладання навчально­го матеріалу у вигляді схем, таблиць із подаль­шим обговоренням.

Метод гронування — використання малюнків, таблиць як допоміжного матеріалу під­ручника з елементами мозкового штурму.

Метод образності, емоційності й незвичності  викликає в учнів позитивні емоції, а це є запо­рукою гарного сприйняття та відтворення здо­бутих знань.
Наприклад, щоб у незвичній формі відтворити і закріпити знання, які учні здобули при вивченні теми «Харчування і травлення» зачитується поема «Подорож бутерброду»

Подорож бутерброду



Для чого нам потрібний рот?
Щоб поміщався бутерброд!
Хліб, м'ясо, сир, малину,-
Все це огорне наша слина.
У роті зуби, наче млин,-
Такі міцні, - емаль, дентин!
Різці кусають, ікла ріжуть,
А кутні все жують, - не лижуть!
Щоб утворилася малютка-
Маленька продуктова грудка,
В якій вже діє амілаза, -
Крохмаль розщеплює відразу!
Язик - як поршень при ковтанні,
Розмови наші - пізні й ранні.
Він має вишуканий смак!
В артикуляції - мастак...
Ви з'їли фрукти чи шарлотку?
Язик проштовхує це в глотку!
В трахею не потрапить зроду, -
Вся їжа йде по стравоходу!,
У шлунку - незначна зупинка:
Фізичні вправи і розминка,
Мов тісто місить – вверх і вниз,
Ферменти виділяє, слиз…
Білки потроху набухають,
І скоро кислоту пізнають.
В цієї тітки – буйний син,-
Фермент по імені пепсин!
Він налітає, як торнадо,
Білкам негайно дає раду:
Розщеплює на ланцюги!
Таки там друзі пироги!
І через сфінктер пілоричний,
На виході зі шлунка – звичний,
Виходить порціями їжа,
Яка недавно була свіжа…
На неї вже чекає нова, 
Кишка – на вигляд, як підкова!
Хай пройде хімус хоч два  кроки, -
Розчинять його свіжі соки…  
Трипсин, мальтаза і ліпаза, - 
Активізуються відразу!
І починають працювати:
Той хліб і м'ясо розщепляти … 
Білки, жири і вуглеводи, -  
Вже не робитимуть погоди,  
Ферменти, сильні як мегери,  -
Розщеплять їх на мономери!
А допоможе їм печінка - 
Ця працьовита мила жінка. 
Її секрет – жир емульгує,
Кишок активність стимулює!
Як бархатом, вони покриті,
Ворсинки їхні завжди ситі!
Глюкозу всмоктують мембрани,
Щоб краще заживали рани …
Жири - у лімфу попадають,
І горя-лишенька не знають.
На чорний день жирів запас, -
Відомо кожному із нас!
А далі вже – товста кишка,
У неї доленька  - тяжка:
Бо треба воду всю всмоктати,  
На вихід маси сформувати.
У  неї не проста будова:
Сліпа кишка і ободова…
«Незряча» має черв'яка,-
У нього функція яка?
Апендикс має гарне «хобі»:
Він захищає від мікробів!
Ну, а пряма кишка відома:
Все видаляє з свого дому!
В дорозі ми не знали броду,
Шлях описали – бутерброду!
Бажаємо вам мудрості, любові,

І будьте завжди всі здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар